02. května 2021
Filip Šula

Výuka ve virtuální třídě: Gather Town

Distanční výuka omezuje výuku na úzký prostor počítačového monitoru. I tento prostor se dá ale rozšířit, jak nám ve webináři Gather Town - online výuka v herním prostředí přiblížil Jiří Ugorný.

Učitel matematiky na pražšké základní škole využívá platformu Gather Town jako účinný nástroj distanční výuky. Oproti Google Meet nebo Microsoft Teams poskytuje Gather Town širší využití, a může simulovat de facto školní výuku se vším všudy. Stačí si jen nadefinovat správné prostředí.

Vítejte v Gather Town

Gather Town totiž vypadá jako zobrazení konkrétní místnosti, ve které můžete komunikovat buď s jednotlivými účastníky nebo s celou skupinou. Aplikace totiž připomíná videohru typu MMORPG, čili hru, propojující libovolný počet účastníků.

Gather Town umožňuje nejen komunikaci mezi účastníky, ale také sdílení souborů. Platforma funguje na principu aktivních a neaktivních objektů. Aktivní objekty slouží ke sdílení obsahu. Jsou to v podstatě schránky pro fotografie, dokumenty nebo odkazy na webové stránky. Neaktivní objekty slouží k nastavení místnosti. 

Vytvořte si vlastní učebnu

V aplikaci si totiž můžete vytvořit vlastní místnosti, a to včetně designu. Vzhled místnosti si snadno vytvoříte buď pomocí nabízených šablon, nebo s využitím vlastních fotografií. Díky tomu navodíte atmosféru školní učebny, případně jiného, vhodného prostředí. Záleží na tom, jaké aktivitě se chcete se svými žáky věnovat. Kromě standardních vyučovacích přednášek je Gather Town vhodný pro různé typy aktivit nebo her. S žáky tak jednoduše procvičíte učivo zábavnou formou, čímž se stane probírání látky přes videocall o něco živější.

Žáky uvidíte nejen prostřednictvím obrazovek, ale také coby avatary, pohybující se po vytvořené místnosti. V Gather Town si můžete vytvořit více místností naráz, pro různé účely. Ať už to bude standardní třída, kde přednášíte výklad, nebo pracovna, kde mohou žáci vykonávat různé zadané úkoly. Vy i studenti se můžete pohybovat mezi nimi. Volný pohyb mezi místnostmi ovšem nemusí znamenat, že se vám výuka nutně rozpadne. 

Jak si udržet kontrolu

Gather Town vám poskytne seznam osob, které se v místnosti nacházejí. S tím se pojí některé funkce. S pomocí funkce Follow můžete jednotlivé osoby sledovat a mít tak rychleji získaný přehled o tom, kdo se nachází v jaké místnosti. Zároveň můžete využít funkci Spotlight, díky níž udělíte jednomu z účastníků slovo. To má za následek, že žáka uslyší všichni účastníci, i když se zrovna nacházejí v jiné místnosti. Pro sdílení obsahu je ale potřeba být ve stejné místnosti, nebo blízko u sebe.

Účastníci spolu mohou mluvit i mimo veřejný prostor. Stačí si nadefinovat soukromé prostory a můžete si s jednotlivými žáky promluvit tzv. mezi čtyřma očima. Když vstoupíte do soukromého prostoru, obrazovka trochu ztmavne. Po jeho opuštění zase zesvětlá. Díky tomu vždy hned víte, jestli komunikujete s jedním člověkem, nebo třeba s celou třídou.

K dispozici je verze zdarma, ta je ovšem pouze do 25 účastníků do místnosti, poté může být aplikace poruchová. není ovšem problém si připravit místnost v neplacené verzi, a zaplatit si dvě hodiny placené verze za dolar na účastníka. Zajímá vás víc? Pusťte si náš webinář.

Projekt Učíme online vznikl jako aktivita dobrovolníků neziskové organizace Česko.Digital ve spolupráci s American Academy, GUG.cz, Google ČR, Microsoft ČR a dalšími partnery.
Nyní je projekt realizován Národním pedagogickým institutem České republiky (NPI ČR).
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram