04. ledna 2021
Iva Janečková

Google Meet a Google Jamboard pro začátečníky = kreativní online výuka

V první vlně pandemie Covid 19 se roztrhl pytel s tipy, jak zvládat online školu. Otevřely se nové možnosti, které měly velká pozitiva, ale i úskalí. V dobré víře se učitelé pustili do vedení online hodin a zjišťovali za běhu, kde je tlačí pata a hledali pomoc. Jednou z možností, jak realizovat online výuku jsou aplikace Google, které se staly velmi dobrým pomocníkem řady učitelů i celých škol. Konkrétně Google Meet a Google Jamboard. 

Tyto aplikace mohou tvořit online výuku, která hravě vzdělává, je jednoduchá a má obrovský potenciál pro fantazii učitelů. První z nich je Google Meet, s kterým jde vytvářet videokonference až pro 100 účastníků. Umožňuje pozvat žáky pomocí e-mailové adresy do chráněného online prostředí. Učitelé hodinu vedou snadno a bezpečně ovládají její průběh. Sdílí prezentace i obrazovku počítačů nebo její části. 

Co je potřeba ze startu? Pouze založený účet Google a pak není nic jednoduššího, než zkusit vytvořit první Meet. Ovládání je velice intuitivní. Nejčastěji se Meet vytváří v kalendáři Google (výhoda opakovaných událostí, ale pozor na duplicitu, jelikož se vztahuje i na samotný odkaz schůzky). Další cestou je vytvoření Meetu na stránce meet.google.com. Schůzku můžete vytvořit i v Google Classroom, pokud jej využíváte ve škole. Zde je moc hezké vytvořit jeden Meet s datem 30.6.2021. Vytváříme tím prostor pro děti samotné bez učitele a dáváme možnost kontaktu i mimo klasické hodiny. Nikdo cizí se tam nedostane, pokud jej nepustí Moderátor/Učitel, tudíž je zajištěna i bezpečnost studentů. 

Nezbytnou součástí výuky jsou otázky a nejjednodušší forma pokládání dotazů je doprovodný chat v Meetu. Obsah výuky můžeme uchovat na později díky funkci nahrávání, která jde snadno zapnout i vypnout. Kdo vytvoří Meet je zároveň i jeho Moderátorem a pouze on může např. nahrávat nebo pouštět ostatní do hodiny. Nedoporučujeme umožnit vstup do Meetu osobám, které nemají Google účet. Je to bezpečnostní riziko, které by se nemuselo učitelům vyplatit. Může dojít k nabourání hodiny cizí osobou. Tento krok lze vynechat pokud dostali účastníci pozvánku na konkrétní e-mail. Velmi hezky to funguje v Google kalendáři, kde je možné nahrát seznam kontaktů a pozvat je z naplánované události. Pak účastníci nepotřebují povolení ke vstupu a jdou rovnou do hodiny. Pro připojení stačí účastníkům i odkaz, ale tady pozor na zveřejňování odkazů na sociálních sítích. 

Zaujmout děti ve třídě je pro zkušeného učitele hračka, ale co v online prostředí, kde je problém udržet jejich pozornost? Pak přichází chvíle vyzkoušet Google Jamboard, což je virtuální mazací online tabule, kterou učitel může snadno otevřít přímo v Google Meet nebo i samostatně. Cílem této aplikace je vytvářet vzdělávací obsah podle vlastní fantazie. Díky ní může začít pořádná jízda pro kreativní online učení, které baví nejen učitele, ale i žáky. Různé hry, křížovky, videa a skupinové projekty. Je toho tolik, že stačí jen vyzkoušet, co bude žáky bavit. Jde v ní vytvořit až 20 stran a dá se sdílet, jako vše pod hlavičkou Google. Při sdílení jdou nastavit práva uživatelů, kdo na ní může psát (Editor), nebo jen číst daný obsah (Čtenář). Umožňuje velmi rychlé psaní i skupinové práce (u nich můžete využít i nástroj Flippity.net, který vám snadno rozdělí děti do skupin). Jamboard jde připravit i předem a pak ho jen otevřít z Google Disku.

Nakonec tipy na klávesové zkratky, které se hodí snad každému: ovládání mikrofonu (Ctrl+D) a ovládání kamery (Ctrl+E)
V tomto roce získaly zásady výuky Jana Ámose Komenského - Škola hrou nové rozměry a taky nekonečný potenciál. Každý se k této výzvě postavil různě. Učitelé, rodiče i děti. Mnozí si nedokázali představit naši novou realitu, ale byli nuceni ji ze dne na den přijmout. Od jara se podařilo už napořád změnit podobu našeho školství, ale stále platí, že bez nadšených učitelů to nejde. Tak se nebojte, zkoušejte a hrajte si. Lidé z Učíme Online vám rádi budou pomáhat.

Zaujal vás tento článek? Podívejte se na záznam webináře, který jsme pro vás zpracovali do kurzu a vyzkoušejte si s námi uvedené nástroje.

Projekt Učíme online vznikl jako aktivita dobrovolníků neziskové organizace Česko.Digital ve spolupráci s American Academy, GUG.cz, Google ČR, Microsoft ČR a dalšími partnery.
Nyní je projekt realizován Národním pedagogickým institutem České republiky (NPI ČR).
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram