Výuka dějepisu na názorném příkladu konkrétní bitvy

Výuka dějepisu na názorném příkladu konkrétní bitvy

Kategorie: Kurz
Seznam přání Sdílet
Sdílet kurz
Page Link
Sdílejte na sociálních sítí

O kurzu

Na praktické ukázce konkrétní bitvy vám lektor Tomáš Řepa ukáže, jak lze "jinak" pojmout výuku dějepisu. K tomuto účelu mu posloužila bitva u Slavkova, jedna z nejslavnějších a historicky nejvýznamnějších bitev, které se kdy odehrály na českém území. 

Během více než dvouhodinového povídání se podíváte nejen na detailní popis bitvy samotné, ale dozvíte se, jaký byl historicko-politický rámec tohoto střetnutí. Poslechnete si, jaká byla cesta Napoleona Bonaparte ze zchudlé šlechtické rodiny až k jeho císařské korunovaci a kdo byl tento výjimečný muž, který dal název celému historickému období. Podíváte se na složení Velké armády, tedy pozemní císařské armády, která přivedla Napoleona k vítězství, jak vypadaly jednotlivé formace a celá logistika. Povídání pana lektora doprovází mnoho obrázků, fotografií a map, které pomohou si celou bitvu a přípravy na ni lépe představit a informace předat dál žákům a studentům.  

Prezentaci naleznete ZDE.

Zobrazit více

Co se naučíte?

  • Inspirace pro hodiny dějepisu, jak to dělat jinak
  • Větší povědomí o počátku napoleonských válek
  • Širší okolnosti bitvy u Slavkova
  • Některé konkrétní osudy a legendy o bitvě u Slavkova
Projekt Učíme online vznikl jako aktivita dobrovolníků neziskové organizace Česko.Digital ve spolupráci s American Academy, GUG.cz, Google ČR, Microsoft ČR a dalšími partnery.
Nyní je projekt realizován Národním pedagogickým institutem České republiky (NPI ČR).
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram