24. května 2021
Tereza Hudcová

Deutsch macht Spaß! Tipy pro výuku německého jazyka

Jak udělat online hodiny německého jazyka zábavnější a aktivně do nich zapojit studenty? O to se s námi podělila naše lektorka Renata Doubravová. Dle Renaty obecně platí jedno základní pravidlo - umět studenty při distanční výuce pokaždé překvapit něčím novým. Níže naleznete pár užitečných nástrojů, jak toho docílit.

Wordwall

Nástroj Wordwall umožňuje učitelům vytvořit si vlastní výukové on-line kvízy a hry. Nejen, že zapojí žáky do výuky interaktivní a hravou formou, ale rovněž poskytne učiteli zpětné vyhodnocení výsledků jeho studentů. 

Quizlet

Quizlet patří mezi oblíbené metody pro procvičování slovíček. Nabízí různé možnosti procvičování si vybrané slovní zásoby. Mimo to umožňuje vytvářet uzavřené třídy pro skupiny slovíček, které pak studenti postupně procházejí.

Padlet

Padlet umožňuje vytvoření sdílené nástěnky, kam studenti mohou přidávat vypracované domácí úkoly. Posty jsou pak viditelné celé skupině, což umožňuje se o daném tématu ve třídě bavit společně. Může se jednat o krátké texty nebo obrázky.

Quizziz

Vytváření testů nikdy nebylo snazší než na webu Quizizz. Interaktivní webové rozhraní umožňuje snadné vytvoření testů a zároveň vyhodnocení odpovědí učitelem v reálném čase. Lze jej používat pro občasné prověrky během hodiny, ale zároveň i pro psaní klasických testů.

Lyricstraining

Trénink jazyka pomocí písniček? Další nekonvenční nástroj, jakým si studenti mohou procvičit nejen německý jazyk, je Lyricstraining. Učitel může vybrat slova, která se žákům v textu písně nezobrazí a následně je při poslechu písničky vyzvat k doplnění chybějících slov, jež v songu slyšeli.

Ostatní užitečné zdroje – Gramatika

Pro další gramatická cvičení je možné navštívit webové stránky Deutsche Welle či stránku LiveWorksheets. Tam lze nalézt velkou databázi interaktivních pdf listů k doplňování všemožné gramatiky. Web rovněž umožňuje vytvořit vlastní worksheet a zaslat jej studentům. Po vyplnění systém oboduje správné odpovědi a vytvoří kantorovi seznam odevzdaných cvičení. 

Zajímá vás, jak zatraktivnit i svou výuku (nejen německého) jazyka? Zhlédněte celý webinář, kde naleznete mnohem více tipů a triků, jak rozbít stereotyp on-line hodin, aktivně do nich zapojit studenty a předávat vědomosti hravou formou. 

Projekt Učíme online vznikl jako aktivita dobrovolníků neziskové organizace Česko.Digital ve spolupráci s American Academy, GUG.cz, Google ČR, Microsoft ČR a dalšími partnery.
Nyní je projekt realizován Národním pedagogickým institutem České republiky (NPI ČR).
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram